Ülkemizde zengin yemek kültürüyle bilinen Kayseri yöresinin en meşhur yemeklerinden biri olan Kayseri mantısı diğer mantı türlerine göre daha çok tercih edilmektedir. Bunun nedeni ise yapım aşamasından sonra eklenen eritilmiş salça, tereyağı, kırmızıbiber ve hamur parçalarının küçüklüğüdür. Bu tür farklılıklarla yıllardır sofralardan eksilmeyen bu mantı özellikle Ramazan ayında iftar yemeklerinde başköşeyi süslemektedir.
Küçük küçük parçaların delikli kepçe yardımıyla servise hazırlanması da bir diğer yapım aşamasıdır.
Kayseri’ye has önemli tatlardan biri olan pastırma da yemek kültürü açısından önemli bir yere sahiptir. Antrikot ve Çemensiz gibi çeşitlere sahip olan bu et ürünü çevrimiçi olarak da satışa sunulmaktadır. Ortaya çıkan koku nedeniyle herkes tarafından tüketilmeyen bu ürün kokusuna rağmen birçok bağımlıya da sahiptir. Çiğ etin kurutulmasıyla elde edilir ve çeşitli baharatlar eklenerek de tadı arttırılır. Yalın halde yenilebileceği gibi yumurtayla ya da böreği yapılarak da tüketilebilir.
Pastırmaya göre tüketim alanı çok daha geniş olan sucuk da Kayseri yöresinde yaygınlık gösterir. Sabah kahvaltısından akşam yemeğine ara öğünlerden ana öğünlere kadar birçok dönemde tüketilebilir ve sağlıklı koşullarda üretildiği sürece besleyici bir niteliğe sahiptir. Bu ürün satışa sunulurken boşaltılmış bağırsağın içine doldurulur. Bu da doğal bir özelliğe kavuşmasını sağlar. Sucuk ticareti birçok şirket tarafından uluslar arası ölçekte de sürdürülür ve önemli bir istihdam kaynağıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder