30 Ekim 2013 Çarşamba

Sucuk Alışveriş Sitesi

Besleyici gıda maddelerinden biri olarak bilinen pastırma ana vatanı Kayseri olan bir besin maddesidir. Tarihi Orta Asya Türklerine kadar dayanır ve hem tarihi hem de taşıdığı kültürel miras nedeniyle ülkemizin önemli gıda ürünlerinden biridir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de bahsettiği gibi Kayseri’ye has bir üründür ve Kayseri’deki tarihi 1600lü yıllara kadar dayanmaktadır. Anavatanı Kayseri olarak bilinmesine rağmen Türkiye’nin dört bir yanında bilinir ve besin maddesi olarak tüketilir.



Kayseri’yle özdeşleşen diğer gıda ürünlerinden biri de sucuktur. Kayseri’nin yanında Afyon’da da zengin bir kültüre sahip olan sucuk bu bölgede daha çok Cumhuriyet Sucukları adı altında Türkiye’nin dört bir yanına nam salmıştır. Bu şehirdeki tarihi Cumhuriyet yıllarına dayanan Cumhuriyet Sucukları bölgenin damak tadından esinlenilerek ortaya çıkmıştır. Dinlenme tesislerinde, yerel ölçekli üretim merkezlerinde ve bu tür yerlerde ticaret hayatında kendine has bir yer edinmiştir.

Kayseri denilince akla gelen yemeklerin başında gelen Kayseri mantısı da çeşitli adlar altında mantı severlere sunulmaktadır. Fakat genel olarak hamurun küçük küçük parçalar halinde kesilmesi ve ana ürünü kıyma olan ‘iç’le doldurulup köşe kısımlarının birleştirilmesiyle yapılır. Servis aşamasında ise sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosun mantı üzerinde kararınca gezdirilmesi önemli bir aşamadır. Aksi takdirde güzel bir mantı tadı alınamayacaktır. Yapılırken temel gıda maddelerinin kullanılmasından dolayı evlerde de rahatlıkla ve fazla bir maliyete yol açmadan hazırlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder